Role de zugravit

Rolele de zugravit se impart in mai multe categorii ,in general dupa provenienta (fibre naturale sau sintetice) sau dupa specificul utilizarii lor.In cele ce urmeaza va propunem o mica descriere a lor in functie de materialul din care sunt executate.

 

Role de zugravit (Trafaleti ) din fibre naturale

    Rola de lana – lana atasata inca de piele. Au  o capacitate mare de incarcare, pot fi utilizati cu vopsele pe baza de ulei sau apa atat pe suprafete netede cat si pe suprafete rugoase.

    Rola de velur – tesatura din lana de calitate superioara cu o textura similara catifelei. Material rezistent la solventi. Recomandat pentru aplicarea lacurilor pe baza de apa sau solvent, emailuri si vopsele epoxidice.

Datorita firului scurt (4mm) asigura un finisaj neted.

    Rola de mohair – tesatura din amestec  de lana si par de capra calitate superioara (agora) rezistent la solventi. Textura similara velurului dar cu firele mai rigide, este recomandat mai ales pentru vopsele de pardoseli, vopsele epoxidice si  rasini poliesterice.

 

Role de zugravit (Trafaleti ) din fibre sintetice

    Role Poliester

               -fibre tricotate:  trafaleti din gama economica, orientati utilizatorilor DIY. Au capacitate buna de incarcarcare si aplicare a vopselor pe baza de apa atat pe suprafete netede cat si pe suprafete rugoase. Nu sunt recomandati la aplicarea vopselelor lucioase, a lacurilor si emailurilor – fibrele se desprind relativ usor si pot ramane in stratul de vopsea alterand finisajul

              -fibre tesute:  trafaleti de calitate, cu rezistenta mult mai ridicata decat cei din fibre tricotate. Material rezistent la solvent. Recomandati in special pentru  aplicarea vopselelor  in dispersie apoasa pe suprafete netede.  

     Role  Poliamid – trafaleti din gama profesionala, cu rezistenta ridicata la utilizari repetate. In functie de aranjarea si lungimea fibrelor pot fi utilizati la aplicarea majoritatii vopselelor si a lacurilor atat pe suprafete netede cat si pe suprafete rugoase. Material rezistent la solvent.

    Role Poliacril – trafaleti cu caracteristici similare celor din poliamida. Nu se recomanda la aplicarea vopselelor pe baza de solvent.