Gaurirea - generalitati

Sfaturi generale la gaurire

1. Alegeti cel mai adecvat burghiu pentru aplicatie, tinand cont de materialul ce trebuie prelucrat, de capabilitatea masinii si a fluidului de racire utilizat.

2. Elasticitatea dintre piesa de prelucrat si axul masinii unelte poate cauza distrugerea burghiului si a piesei sau masinii unelte - asigurati-va ca aveti in permanenta maximum de stabilitate.

3. Prinderea sculei este un aspect important al operatiei de gaurire, si nu trebuie sa i se permita burghiului sa patineze sau sa se roteasca in port-scula.

4. Utilizarea unui fluid de racire si lubrifiere adecvat este obligatorie functie de particularitatile operatiei de gaurire. Cand folositi fluide de racire si ungere, asigurati un debit suficient in special pe varful burghiului.

5. Evacuarea aschiilor la gaurire este esentiala pentru o gaurire corecta. Nu permiteti ca aschiile sa stationeze pe canalele de evacuare.

6. Cand reascutiti un burghiu, asigurati-va ca geometria varfului s-a realizat corect si ca orice urma de uzura a fost indepartata.