Găurirea betonului

Operatiune des întalnita pe santierele de constructii este gaurirea betonului sau a altor materiale de constructie (caramida, BCA, marmura, etc.). Scopul gaurilor este divers: introducerea unor ancore sau dibluri, traversarea peretilor sau a planseelor pentru introducerea tevilor de gaze, de instalatii sanitare sau de încalzire a tevilor de scurgere, a cablurilor electrice de la instalatiile electrice sau de automatizare, a tubulaturii de ventilatie, efectuarea gaurilor de doza, etc.


Gaurirea prin percutie cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare

Este o tehnologie cunoscuta, des întalnita pe santiere, ale carei principale avantaje sunt:

  • pretul accesibil al masinilor si accesoriilor;
  • nu necesita nici un fel de pregatiri speciale ale zonei de lucru sau a personalului;
  • se pot executa gauri în beton în domeniu de lucru uzual si anume 5 mm - 150 mm;
  • cu aceleasi masini se pot executa si alte operatiuni (gaurirea fara percutie a otelului sau lemnului, spargerea betonului cu dalta).

Cu toate acestea, gaurirea cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare are limite: nu se pot efectua gauri de diametru de peste 150 mm, iar gaurirea în beton armat este aproape imposibila.

Gaurirea fara percutie cu ajutorul masinilor cu carota diamantata

Aceasta este o tehnologie mult mai scumpa având ca principal avantaj posibilitatea efectuarii gaurilor în beton armat si a gaurilor de diametru foarte mare (150 - 600 mm). Fiind o tehnologie speciala, relativ putin cunoscuta si având cerinte deosebite de exploatare, ne vom ocupa de ea într-unul din numerele viitoare.

Vom încerca sa va prezentam pe larg toate aspectele legate de gaurirea betonului cu ajutorul ciocanelor rotopercutoare: modul de functionare, cum se aleg, cum se exploateaza si cum se întretin acestea.

Este foarte important de retinut ca pentru a obtine performante maxime de lucru si durata de viata cât mai lunga a masinilor (ciocanele rotopercutoare) si a sculelor (burghie, carote, freze) trebuiesc îndeplinite urmatoarele cerinte:

  1. Alegerea corecta a ciocanului rotopercutor în functie de lucrarile ce urmeaza a fi efectuate;
  2. Alegerea corecta a uneltelor (burghie, carote, freze, spituri, dalti);
  3. Exploatarea corecta a ansamblului masina - unealta;
  4. Întretinerea corecta a ansamblului masina - unealta;

 

Sfaturi generale la gaurire

1. Alegeti cel mai adecvat burghiu pentru aplicatie, tinand cont de materialul ce trebuie prelucrat, de capabilitatea masinii si a fluidului de racire utilizat.

2. Elasticitatea dintre piesa de prelucrat si axul masini unelte poate cauza distrugerea burghiului si a piesei sau masinii unelte - asigurati-va ca aveti in permanenta maximum de stabilitate.

3. Prinderea sculei este un aspect important al operatiei de gaurire, si nu trebuie sa I se permita burghiului sa patineze sau sa se roteasca in port-scula.

4. Utilizarea unui fluid de racire si lubrifiere adecvat este obligatorie functie de particularitatile operatiei de gaurire. Cand folositi fluide de racire si unegere, asigurati un debit suficient in special pe varful burghiului.

5. Evacuarea aschiilor la gaurire este esentiala pentru o gaurire corecta. Nu permiteti ca aschiile sa stationeze pe canalele de evacuare.

6. Cand reascutiti un burghiu, asigurati-va ca geometria varfului sa realizat corect si ca orice urma de uzura a fost indepartata.