Cateva sfaturi despre zugravit

In randurile care urmeaza va vom prezenta cateva indiicatii pentru cei ce doresc sa-si zugraveasca singuri apartamentul :

 

Pentru zugravit peretii se recomanda vopseaua lavabila care este mai mult sau mai putin mata in emulsie apoasa ce adera bine la suprafetele tencuite sau gletuite, la lemn, la metal si chiar la metale plastice, avand proprietatea de a nu se lua, ca varul sau huma.

Va puteti da seama ca peretele este dat cu lavabila daca suprafata peretelui apare mata, semilucioasa, cu aspect de vopsea  de ulei si nu se ia pe degete.

In caz ca peretele a fost zugravit cu huma, aceasta se va indeparta prin spalarea cu apa calda, nu trebuie neaparat si sapun, prin umezire cu pensula sau bidineaua, dupa care se va inlatura prin razuire cu spaclul. Dupa ce se usuca, se gletuieste, apoi se slefuieste cu hartie de slefuit. Dupa uscare este indicat sa se amorseze peretele inainte de zugravire.Aplicarea lavabilei se face cu diferite accesorii,cum ar fi bidineaua,ruloul de zugravit,pensula,functie de cerintele startului final.Se dilueaza conform specificatiilor de pe ambalaj.

Daca peretele a fost zugravit cu var si nu este bine nivelat, se poate slefui cu hartie de slefuit sau se gletuieste. Apoi se da in mai multe straturi cu lavabila.

Daca suprafata de zugravit a fost data cu vopsea lavabila este necesar sa se spele aceasta cu apa calda si detergent. Dupa uscare se slefuieste cu hartie de slefuit dupa care se aplica in 2 sau 3 straturi vopsea lavabila.

Daca doriti sa vopsiti intr-o anumita culoare, trebuie sa introduceti in vopseaua lavabila alba flacoane de colorant, al caror numar difera in functie de intensitatea pe care doriti sa o obtineti.
 
Se aplica doua straturi de vopsea
 
Pentru un rezultat deosebit, este indicat ca la aplicarea primului strat sa efectuati miscari ca si cand ati scrie litera 'W' pe perete. Dupa uniformizare se aplica al doilea strat, operatiune care se va face utilizand trafaletul fie numai orizontal, fie exclusiv vertical.
Forma camerei "dicteaza" culorile
 
Camera ingusta si inalta - se stie ca nuantele inchise apropie peretii, iar cele deschise ii indeparteaza. Poti crea senzatia de spatiu si cu ajutorul unor dungi orizontale, late si egale ca dimensiune, realizate pe perete, in nuante complementare sau in tonuri diferite ale aceleiasi culori, de la cel mai deschis la cel mai inchis, de la stanga la dreapta peretelui.
 
Camera joasa - vei compensa absenta inaltimii cu ajutorul unor dungi late, realizate pe verticala. Un alt mod de a ajunge la acelasi rezultat e sa vopsesti tavanul in alb sau bleu, iar peretii in culori mai inchise.
 
Camera spatioasa - nuantele calde (galben, orange) reduc din dimensiunile acesteia si o vor face mai prietenoasa, mai apropiata.